Belediyelerden alınacak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları

 

Bazı derneklerin internet sayfalarında belediyelerden alınacak işyeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili olarak meslektaşlarımızın yanlış yönlendirildiğinin görülmesi üzerine, üyelerimizin mağduriyet yaşamamaları için, yürürlükte bulunan mevzuat gereği optisyenlik müesseselerinin belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaları gerektiği konusunda hukuk danışmanlığımızca hazırlanan hukuki değerlendirme yazımızın devamı da üyelerimizin dikkatine sunulmuştur.


Bilindiği gibi, 13/04/2007 gün ve 26492 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan “Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz.” hükmü nedeniyle Yönetmelik yayım tarihinden itibaren optisyenlik müesseselerinin de belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaları zorunluluğu ortaya çıkmış idi.


Yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan hükmün iptali için; Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği, Ankara Barosu, Türk Tabipler Birliği ve 5. Bölge Konya Eczacı Odası tarafından yürütmeyi durdurma talepli iptal davaları açılmıştır.


Ankara Barosu’nun Danıştay 8. Dairesi 20074/2566 E. sayı ile açmış olduğu iptal davasında, 19/09/2007 tarihli karar ile yürütmenin durdurulması talebi kabul edilmiştir. Söz konusu yürütmenin durdurulması kararının ardından, diğer davacıların açtıkları davalarda yer alan yürütmenin durdurulması taleplerinin, Ankara Barosu’nun almış olduğu karar ile aynı mahiyette olduğu için karara bağlanmasına gerek olmadığına karar verilmiştir.


Ankara Barosu’nun almış olduğu yürütmeyi durdurma kararına karşı, davalı idare tarafından 2007/899 itiraz no ile itiraz edilmiş ve davalı idarenin itirazı kabul edilerek yürütmeyi durdurma kararı ortadan kaldırılmıştır.


Açılmış olan iptal davalarından, Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği’nin açmış olduğu dava 28/02/2009 tarihinde, Ankara Barosu’nun açmış olduğu dava 07/10/2008 tarihinde ve 5. Bölge Konya Eczacı Odası’nın açmış olduğu dava 07/10/2008 tarihinde karara bağlanarak reddedilmiştir. Türk Tabipler Birliği’nin 2007/3190 E. sayı ile açmış olduğu dava halen devam etmekle birlikte, diğer davalarla aynı nitelikte olduğu için söz konusu davanın da reddedilmesi kuvvetle muhtemeldir.


Sonuç olarak meslektaşlarımızca; bazı derneklerin internet sitelerinde, optisyenlik müesseselerinin belediyelerden ruhsat almalarına gerek olmadığı, ruhsatlandırma için gelen belediye görevlilerine daha önce alınmış ancak sonradan ortadan kaldırılmış olan yürütmeyi durdurma kararının gösterilerek ruhsatlandırmaya karşı direnilmesi yönünde yayınlanan haberlere itibar edilmemesi, yasal düzenleme aleyhine açılan davaların reddedilmiş olması nedeniyle belediyelerin optisyenlik müesseselerini ruhsatlandırma yetkilerinin bulunduğunun bilinmesi, herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşılmaması için büyük önem taşımaktadır.