OPTİSYENLİK MÜESSESESİ AÇILAMAYACAK YERLER

ve

KAZANILMIŞ HAK KAVRAMI

 

Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik; “Optisyenlik Müessesesinin Fizik ve Diğer Şartları ile Müessese Açılamayacak Yerler ve Tabela” başlıklı Üçüncü Bölüm Madde 11 ile Optisyenlik Müessesesi açılamayacak yerleri belirlemiştir.

 

Müessese Açılamayacak Yerler

Madde 11- a) Optisyenlik mesleğini icra edenler ile göz hastalıkları uzmanı tabipler, vergi mükellefiyetleri ayrı olsa bile, aynı mekânda veya iç giriş kapıları veya iç bağlantıları bulunan müesseselerde birlikte mesleklerini icra edemez.

 

b)Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde veya binasının içinde; mülkiyeti özel hastane, özel idare, belediye veya herhangi bir kamu kurum ve kuruluşuna ait olup, içinde sağlık kurumu veya kuruluşu bulunan binalarda optisyenlik müessesesi açılamaz.

 

c)Market, süpermarket, alışveriş merkezleri gibi yerlerde diğer tüketim maddelerinin satıldığı bölümler ile optisyenlik müessesesi aynı mekânda olamaz. Buralarda optisyenlik müessesesi açılmak istenilmesi halinde, ayrı bir bölüm teşkil edilmesi ve müessese olarak kullanılacak bu bölümün 10’uncu maddeye uygun olması gerekir.

 

Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddesi, müessese açılamayacak yerleri tartışmaya yer vermeyecek şekilde açık olarak belirtmiştir. Maddede sayılan yasaklanmış olan yerlerde 5193 sayılı Kanun öncesi yasal olarak faaliyetlerini sürdüre gelmiş olan müesseselerin durumlarının ne olacağı hakkında açık bir hüküm bulunmamasına rağmen bu müesseselerin çalışmalarının durdurulacağı olağandır.

 

Yönetmelik ilgili maddesinin yetkili idare tarafından nasıl yorumlanacağı müesseselerin faaliyetlerinin durdurulması anlamında önem taşıyacaktır. Yönetmeliğin 11. maddesindeki hükmündeki tanımların her somut olay için yetkili idare tarafından tekrar tekrar yorumlanmasına ihtiyaç vardır. Madde içerisinde yasaklanmış yerlerin, sadece lâfzî yorum ile değerlendirilerek istisna kabul etmeksizin müesseselere kapama verilmesi hukuka aykırılıklar doğurabilecektir. Kazanılmış hak kavramının, bu tür müesseseler açısından uygulanabilirliğinin olup olmadığı konusu tartışmaya açıktır.

 

Uygulamada birçok optisyenin tereddüt ettiği ya da yanlış yorumladığı bir konu da 5193 sayılı Kanundan önce açılmış olan müesseselerin nakli halinde yeni yasa ve yönetmeliğin belirlediği standartlara uyulmak zorunda olunup olunmadığıdır.

 

5193 sayılı Kanun ve buna bağlı Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden evvel Gözlükçülük Ruhsatnamesi’ne sahip olup müessesese işletenlerin fiziki yüzölçümleri ile ilgili durumları kazanılmış hak statüsünde korunmuş ancak diğer konularda altı aylık süre içerisinde yönetmeliğe uygun hale gelme şartı konmuştur. Taşınma durumunda müessesenin faaliyet göstereceği yeni yerin tam olarak yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir.

    

(Yönetmelik) Geçici Madde 1- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce gözlükçülük ruhsatı alıp gözlükçü müessesesi açmış ve faaliyetine devam etmekte bulunan gözlükçüler, fiziki yüzölçümleri hariç olmak üzere müesseselerinin durumlarını, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde uygun hale getirmek zorundadırlar.

 

5193 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesinin müessese taşınması durumlarında optisyenler tarafından yanlış yorumlandığı, maddenin içeriğinin genişletilmeye çalışıldığı gözlemlenmiştir. Geçici 2. madde ile nakil halinde de devam edecek olan hak gözlükçünün aynı mekânda eczacılık ve/veya saatçilik faaliyetlerini birlikte yürütme hakkıdır. Bu hak dışında kalan müessesenin fiziki yüzölçümü ve yönetmelikle belirlenmiş diğer şartları kesinlikle kazanılmış hak olarak nitelendirilemez.

 

(5193) Geçici Madde 2- Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce gözlükçülük ruhsatnamesini haiz olup aynı mekânda eczacılık ve/veya saatçilik faaliyetlerini birlikte yapanların kazanılmış hakları saklıdır. Bu hakları işyerlerinin nakli halinde de devam eder.